leuke activiteiten, voor jong en oud.

Oranje Comite

1953  Oprichting Oranje comité Stokkum

Het Oranje comité Stokkum is op 30april 1954 opgericht door een aantal enthousiaste en betrokken Stuknummers. Het Oranje comité bestaat uit circa 6 gepassioneerde vrijwilligers. Verder kent het comité geen leden. In 1954 is gestart met de belangrijkste activiteit: het organiseren van Koninginnedag in Stokkum.  In de loop van de jaren is Koninginnedag en nu Koningsdag uitgegroeid tot een mooie en gezellig feest voor jong en oud.Ontstaan van het Oranje comité in Nederland2023   


Het Oranje comité in Nederland heeft een lange geschiedenis en speelt een belangrijke rol bij de viering van Koningsdag en andere koninklijke evenementen. Hier is een beknopte geschiedenis:
1. 19e eeuw: De oorsprong van Oranjecomités gaat terug tot de 19e eeuw, toen Nederland de Oranje-dynastie begon te eren. De viering van de verjaardag van de koning begon met koning Willem III in 1885.
2. Na de Tweede Wereldoorlog: Na de Tweede Wereldoorlog werden Oranjecomités opgericht om de wederopbouw en nationale eenheid te bevorderen. Koningsdag, voorheen bekend als Koninginnedag, werd op 30 april gevierd ter ere van koningin Juliana.
3. 2013: In 2013 vond een belangrijke verandering plaats toen Koningin Beatrix aftrad en werd opgevolgd door Koning Willem-Alexander. Dit leidde tot de verandering van Koninginnedag naar Koningsdag op 27 april, de verjaardag van de nieuwe koning.
4. Lokale betrokkenheid: Oranjecomités zijn vaak lokale organisaties die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van festiviteiten op Koningsdag, zoals vrijmarkten, optochten en concerten. Ze spelen een cruciale rol bij het betrekken van de gemeenschap.
5. Traditionele activiteiten: Traditionele activiteiten op Koningsdag omvatten het dragen van oranje kleding, het zingen van volksliederen en het versieren van straten en pleinen met oranje vlaggen en decoraties.
Het Oranjecomité blijft een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en draagt bij aan de viering van de koninklijke familie en de nationale eenheid.